A Tour of Zhihe Partners Lawyers’ Elegant Shanghai Office

A Tour of Zhihe Partners Lawyers’ Elegant Shanghai Office

  • Array Michal

  • 8 months ago

Law firm Zhihe Partners Lawyers recently hired interior design firm Studio DOTCOF to design their new office in Shanghai, China.

“The partnership structure of this law firm, which let every lawyer belongs to the company’s big platform, but each partner is also independent financially to take case, work with their client etc. This characteristic of company’s structure requires a large number of small independent offices. Furthermore, inside the office, you can see the best skyline view of Shanghai, which means, the rent is expensive. As a newly-founded company, the client’s budget is tight. At the beginning of design, they repeatedly required us to reduce the area of each independent office, and increase the number of the offices, in order to lower each partner’s rent pressure to a level that each of them can afford.

Firstly, based on the principle of using the space economically, we calculated the minimum size for each partner’s independent office. Then, we grouped these offices, but in a scattered way, making them inter-locked with the open area. By doing this, we avoid to create the spatial tension which a bigger volume may bring, also avoiding the “separation” between the manager level and ordinary staff, however to link them together instead. In every office, the partitions parallel to the exterior window are designed to be transparent glasses. Natural light can comes into the building, and reach to a deeper area. In order to alleviate the strong sense of enclosure and avoid the blocking of natural light, we even designed a 600mm wide transparent glass panel at the end of partitions which perpendicular with the exterior window.

Several public spaces are inserted between the offices. We created a communal waiting lounge at the entrance of the big space, which let people feel the welcoming and friendly atmosphere once they enter the space. At the south-east corner, where has the best view, a communal activity area is located. It can be used for formal and informal meetings, lectures, drinking coffee, and enjoying the city’s best skyline view. These public areas balanced the right to enjoying view and natural light between managers and staff. They are also place where people can meet and communicate with each other.

The space is divided and formed by a series of slabs which expanding horizontally. These slabs are made of wood, ceramic tiles, carpet etc. The combination and location of them represent the first letter “Z” and “H” of the company name: “Zhi He”. These slabs confine the spaces, but not losing the quality of openness and linking. Horizontally-expanded slabs, also make sure people can enjoy the spectacular exterior view while walking, just like being inside of a first-class airplane above the sky. It emphasizes the place character as a modern high-rise view office,“ says Studio DOTCOF

  • Location: Shanghai, China
  • Date completed: 2019
  • Size: 6,942 square feet
  • Design: Studio DOTCOF
  • Photos: Sa Xiao
zhihe-partners-office-1
Lobby
zhihe-partners-office-2
Reception
zhihe-partners-office-4
Cafe
zhihe-partners-office-5
Workspace
zhihe-partners-office-6
Phone booths
zhihe-partners-office-8
Community area
zhihe-partners-office-9
Community area
zhihe-partners-office-10
Community area
zhihe-partners-office-12
Meeting room
zhihe-partners-office-14
Meeting room