A Look Inside Capsticks’ New Birmingham Office

A Look Inside Capsticks’ New Birmingham Office

  • Array Michal

  • 1 month ago

Law firm Capsticks hired workplace design firm Oktra to design their new office in Birmingham, England.

“When shaping the brief, the law firm were open to new ideas that would help team members embrace flexible and agile working practices. Key focuses of the brief were to create an impressive destination that would welcome their clients to visit, and to create as flexible a space as possible to help team members step away from traditional working patterns.

The raised welcome area exhibiting Capsticks’ brand provides a definitive sense of arrival for clients and sets the tone for the workplace experience. Here, a large circular mirror allows light to bounce around the space for a more expansive feel and reflects the view down towards the arbitration rooms. The design leaves an impactful first impression and a lasting statement.

Clients are welcomed to the meeting suite which features a boardroom and acoustically sound arbitration rooms. With ‘plug and play’ workstations, a touchdown bench and phone booths, Capsticks can meet and collaborate with their clients in in a variety of professional, functional settings that protect their privacy.

Members of the firm travel through an illuminated tunnel wrapped with bespoke light boxes made with laser cut aluminium. This transitional experience separates the breakout space and meeting suite and demonstrates the level of detail and consideration for the workplace journey in this design. This design detail is carried through to the boardroom where the light boxes create a feature ceiling that provides a broad and even covering of light and can be dimmed to suit the client’s needs.

Open plan desking is supplemented by ad-hoc meeting rooms and agile furniture solutions. Meeting booths, soft seating collaboration areas, and single person focus corners are all equipped with power outlets and easily accessed from the open office.

A wellbeing room with blackout curtains is also included on the main office floor and allows team members to separate themselves from their workspace without leaving the office. The balance of focus and collaboration space supports Capsticks’ transition to hybrid working and promotes movement throughout the workplace.

A welcoming, multifunctional breakout space and tea point is at the heart of the office. Employees can choose from high benches, the soft seating corner, dining tables, or semi-private catch-up corner. Open archways and glazed walls ensure this space is visible from all areas of the office and encourages people to spend time together away from their workstations. This future-facing, sleek and timeless workplace takes into account the needs of members of the firm and visitors alike and expresses Capsticks’ brand as a forward thinking and progressive law firm who work with organisations who seek to make a difference in their communities.”

  • Location: Birmingham, England
  • Date completed: 2022
  • Size: 7,000 square feet
  • Design: Oktra
  • Photos: Felix Mooneram
capsticks-office-london-1
Elevator lobby
capsticks-office-london-2
Breakout space
capsticks-office-london-3
Breakout space
capsticks-office-london-4
Breakout space
capsticks-office-london-5
Lounge
capsticks-office-london-6
Kitchen / Seating area
capsticks-office-london-7
Meeting room
capsticks-office-london-8
Workstations
capsticks-office-london-9
Breakout space
capsticks-office-london-10
Meeting room